Wat is Geocaching?

Wat is geocaching en hoe werkt het?

Wat is Geocaching? Dit is een zoekspel waarbij je door middel van coördinaten een geocache kunt vinden. Dit kun je doen door gebruik te maken van een GPS maar ook met een smartphone waar de geocaching app op staat kun je prima een geocache zoeken. Geocaching wordt over de hele wereld gespeeld. Volgens de laatste informatie (januari 2024) liggen er in Nederland ± 43.750 actieve geocaches en wereldwijd liggen er meer dan 3.343.2500 geocaches verstopt.

Wat is Geocaching
Wat was de eerste geocache?

Hoe het allemaal begon? De allereerste geocache werd door Dave Ulmer verstopt op 3 mei 2000 in Oregon, Amerika. Helaas ligt de originele cache er niet meer maar er ligt nog wel een plaquette. Je kunt daar wel een andere geocache vinden namelijk “Original Stash Tribute Plaque” (GCGV0P). Dave zijn eerste cache is nog wel te vinden op de geocaching site met GC-code: GCF.

Hoe begin je met Geocaching?

Je begint met geocachen door naar de site “Geocaching.com” te gaan of de geocaching app op je telefoon te zetten. Dan maak je een account aan waarvoor je een e-mailadres, inlognaam en wachtwoord nodig hebt. Je kunt gratis lid worden maar dan kun je niet naar alle geocaches op zoek gaan die er verstopt liggen. Als je betalend lid bent (± € 39,99 per jaar) kun je wel elke geocache zoeken die er verstopt ligt, je hebt dan een premium lidmaatschap.

geocaching app logo
Links het logo van de geocaching site, rechts het logo van de app voor op de smartphone

Geocaching uitleg?

Waar ga je naar op zoek en wat betekend het allemaal? Onderstaand een korte en duidelijke uitleg.

Moeilijkheid & terreinwaarde

Moeilijkheid terreinAls je eenmaal lid bent kun je op de site of in de app kijken of er een geocache in de buurt ligt waarnaar je op zoek wilt gaan. Het is handig om te beginnen met zoeken naar een eenvoudige “traditional” die laag is qua moeilijkheid en ook laag is met terreinwaarde. Moeilijkheid en terreinwaarde wordt aangegeven met blauwe sterren (1 t/m 5). Met moeilijkheid wordt meestal aangeduid hoe ingewikkeld een multi of mystery cache is om op te lossen. Met terrein de moeilijkheid om een cache te pakken te krijgen. Een T1 is zeer eenvoudig te pakken een T5 hangt vaak hoog in een boom waar je klimtuig voor nodig hebt om de cache te kunnen pakken en de rest zit ertussenin.

eenvoudige traditional
moeilijkheid en terreinwaarde

Formaat

formaat microJe zoekt uiteindelijk naar een cachebehuizing waar een logboekje in zit. Het formaat van de behuizing kan variëren van heel klein tot heel groot. De aangegeven maten van een cache zijn: micro, klein, normaal, groot en anders. Anders wordt aangegeven door een vraagteken helemaal aan de rechterkant. Vaak is dit een hele kleine cache (nano) is.

Favorieten

Favoriete puntenVerder kun je zien hoeveel favorieten een cache heeft. Favoriete punten geven aan of een cache op een bijzondere locatie ligt of een mooie/bijzondere behuizing heeft. Soms moet er op de cache locatie nog handelingen worden verricht om het logboek te kunnen pakken. Ook kan het een mooie serie caches (trail) betreffen waar veel favoriete punten aan worden gegeven.

Eigenschappen

Attributen icoontjesOp de cachepagina worden de eigenschappen van een cache d.m.v. icoontjes aangegeven wat je kunt verwachten van een geocache. Icoontjes zijn zwart/witte afbeeldingen die duidelijk maken of een cache bijvoorbeeld dichtbij een parkeerplaats ligt, of je er een eind voor moet lopen, of de cache ’s nachts gezocht kan worden enz. Hierbij een aantal voorbeelden.


Als je de cache gevonden hebt ….. wat dan?

Cache gevonden

Cachebehuizing logboekWanneer je de cache gevonden hebt schrijf je jouw geocache naam in het logboek hetgeen in elke cachebehuizing hoort te zitten. Je kunt er de datum dat je de cache gevonden hebt bij zetten maar dat is niet verplicht. Een kleine cachebehuizing bevat meestal alleen een logrol of logboekje maar wat grotere caches bevatten soms kleine spulletjes om te ruilen wat vooral leuk is voor kinderen.

Cache online loggen

Na het vinden van de geocache ga je naar de desbetreffende cachepagina op de site van Geocaching en ga je jouw vondst loggen. Je kunt daar een klein stukje schrijven wat voor een cache eigenaar leuk is om terug te lezen. Als je de geocache en/of locatie erg mooi vindt kun je een favoriet aan de log toevoegen. Als je zelf tien caches gevonden hebt krijg je een favorietpunt om uit te delen aan een bijzondere geocache. 

Wij hopen dat het spel geocachen een beetje duidelijke is geworden voor je.

In het artikel “Alle soorten geocaches uitgelegd” beschrijven wij welke soorten caches er zijn en welk icoontje erbij hoort.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: