Het oude Turkse alfabet, genaamd “Orkhon Runen”, is een van de oudste bekende Turkse schriften. Het werd ontdekt in Mongolië, in de bovenste vallei van de Orkhon-rivier. Deze Turkse runen vertonen gelijkenissen met de Futhark- of Germaanse runen, maar hun stijl is meer het gevolg van het graveren van teksten in harde oppervlakken. Dit alfabet werd minstens sinds de 8e eeuw gebruikt door de Göktürk en andere vroege Turkse stammen om de oude Turkse taal vast te leggen, die deel uitmaakte van de Altaïsche taalfamilie. Later werd deze taal en dit schrift overgenomen door de Oeigoerse bevolking.
Een variant van het Yenisei-schrift is bekend sinds het begin van de 9e eeuw bij het Kirgizische volk. Dit schrift werd ook gebruikt in de Talas-vallei van Turkestan en in het oude Hongaarse schrift uit de 10e eeuw. De letters werden meestal van rechts naar links geschreven.
De codetabel
Sommige (geocache) codes zowel hoofdletters als kleine letters bevatten, laat deze codetabel met oude runen alleen hoofdletters in de code zien. Hierin wordt dan ook geen onderscheid gemaakt tussen hoofdletters en kleine letters. Voor de cijfers zijn geen aparte symbolen bekend in deze codetabel.
Note: de letters A en E, I en J, V en W zijn gelijk.
Orkhon – Hoofdletters
Vergelijkbare code(s): Futhark, Runic,
Ga terug naar het codetabellen overzicht.
Volg je ons al op Instagram Geocachinginfo.nl voor de laatste updates?