Geocaching begrippenlijst

Of je nu net begint met geocachen of al een ervaren schatzoeker bent, het is handig om bekend te zijn met diverse termen en afkortingen die in de geocaching-wereld worden gebruikt. Met deze Geocaching begrippenlijst bieden wij een overzicht van veelvoorkomende afkortingen en begrippen die je met geocachen kunt tegenkomen. Van basisprincipes tot meer gespecialiseerde termen, met deze begrippenlijst ben je goed voorbereid op jouw volgende geocache-avontuur!

Geocaching begrippenlijst ABC

Geocaching begrippenlijst

Adventure Lab Cache (ALC)

Dit is een virtuele cache waarvoor je de Adventure Lab app nodig hebt op een smartphone. Meestal bestaat een ALC uit 5 punten, elk punt telt als een gevonden cache. Er is geen fysieke cache aanwezig.

Ammobox 

Dit is een munitiekist, ontworpen voor opslag en transport van ammunitie. Met geocachen worden de kisten gebruikt om een geocache in te verstoppen.

Anders cache format

Deze cache is vaak een nano cache, deze is niet groter van een vingertopje.

APE-cache of Project A.P.E.-cache

In 2001 werden 14 APE geocaches geplaatst in samenwerking met 20th Century Fox om de film Planet of the Apes te ondersteunen. Elke cache vertegenwoordigde een fictief verhaal waarin wetenschappers een Alternative Primate Evolution (A.P.E.) onthulden. Elke cache had een origineel rekwisiet uit de film. Slechts twee Project APE caches (GCC67 en GC1169) bestaan vandaag nog.

Archiveren / Archivide

Een cache eigenaar archiveert (verwijdert) een geocache als deze definitief ophoud te bestaan.

Attended

zie ‘Bijgewoond’.

Attribuut

zie ‘Eigenschappen’.

Basis lidmaatschap

Dit is een gratis basis lidmaatschap zonder de extra mogelijkheden die een premium lidmaatschap heeft.

Bijgewoond (Attended)

Wanneer je een event hebt bezocht geef je dat aan met een “bijgewoond” log hetgeen hetzelfde geldt als een gevonden (found) log.

Bladwijzerlijst

Wanneer je een premium lidmaatschap hebt kun je de optie bladwijzerlijst gebruiken om geocachepagina’s op elke willekeurige manier te groeperen. Je kunt bijvoorbeeld een bladwijzerlijst maken van caches die je wil gaat zoeken of gevonden caches die leuk zijn om te delen met je vrienden.

Bogus coördinaat (nep coördinaat)

Bij mysterie caches kun je te maken hebben met een zogenoemd bogus coördinaat. Dit is het coördinaat wat bovenaan de cachepagina staat. Dit is niet het juiste coördinaat waar de cache ligt. Je moet bijvoorbeeld een puzzel oplossen om het juiste coördinaat te verkrijgen.

Bonuscache

Een bonuscache kan gezocht worden na het vinden van een aantal andere caches. In deze caches is informatie te verzamelen voor het eindcoördinaat van de bonuscache.

Breedtegraad

Dit zijn horizontale lijnen op de wereldbol die parallel aan de evenaar lopen. Breedtegraden snijden elkaar nooit en liggen ongeveer 90 graden, of 111 kilometer (69 mijl) uit elkaar. De evenaar ligt op 0 graden noorderbreedte en scheidt het Noordelijk en Zuidelijk halfrond.

BVDC (Engels = TFTC)

Bedankt voor de cache

Cache

Verkorte naam voor geocache.

Cache grootte / formaat

Er zijn verschillende maten caches namelijk; Micro, Klein, Normaal, Groot, en Anders. De maat Anders wordt d.m.v. een vraagteken aangegeven en meestal is dat een nano. Meer informatie over maten en soorten caches kun je HIER vinden.

Cache eigenaar (cache owner / CO)

Dit is degene die de cache geplaatst heeft.

Cache locatie

Dit is de plek waar de cache verstopt is.

Cache onderhoud (Owner maintenance)

Dit houdt in dat de cache-eigenaar aangeeft dat er onderhoud is uitgevoerd aan de cache. Dit gebeurt meestal als reactie op een NM-log (needs maintenance-log).

Cache paadje

Een paadje in de natuur wat ontstaan is door bezoekers van de cache. Vaak is dit platgelopen gras.

Cache pagina

Op de site www.geocaching.com heeft elke cache een eigen pagina met een unieke code en een coördinaat. Daar staat ook de beschrijving van de cache en het formaat. Op de cache pagina wordt de cache na het vinden gelogd.

Cache plaatser / legger

Iemand die een cache heeft geplaatst.

Cacher

Verkorte naam van een geocacher.

Cache Owner / CO

zie ‘Cache eigenaar’.

Cache soorten

Actueel: Traditional, Mystery, Multi, Letterbox Hybrid, EarthCache, Virtual, Wherigo, Adventure Lab, Event, Mega Event, Giga Event, Community Celebration Event, Cito Event, Maze, Geocaching HQ, Geocaching HQ Celebration, Geocaching HQ Block Party.
Deze soort bestaat nog wel maar komen er niet meer bij: Ape, Webcam.
Deze soort bestaat niet meer: Locationless (bijvoorbeeld Hitch-hiker).
Zie ook het artikel “Alle soorten geocaches uitgelegd

Cache Tools

Voorwerpen waarmee een geocache gevonden kan worden. Bijvoorbeeld een spiegeltje, magneetstok of prikstok.

Carrotte zoekmethode

Zoekmethode op basis van intuïtie, ervaring, waanzin, oplettendheid, chaos, twijfel, logica, gokken enz. Deze methode wordt ingezet om een cache of way-point te vinden, waarvan de coördinaten niet geheel bekend zijn. Het is een veel gebruikte methode die vernoemd is naar de geocacher Wilxlii Carrotte.

Challenge cache

Bij deze cache geeft de cache eigenaar je een uitdaging om een set geocaches te vinden. Zo’n uitdaging stimuleert geocachers om bepaalde Geocaching-doelen te behalen. Wanneer het doel behaald is mag de cache gelogd worden als gevonden.

CITO event (= Cache In Trash Out)

Het doel van dit CITO event is om gezamenlijk de natuur schoon te houden. Met elkaar verzamel je zwerfvuil.

Chirp cache

Met deze cache wordt gebruik gemaakt van een speciaal stukje elektronische hardware, genaamd een ‘chirp’. Deze chirp zendt draadloze signalen uit binnen een beperkt bereik. Als je een GPS-apparaat hebt dat compatibel is met de chirp-technologie, kan het deze signalen oppikken zodra je dicht genoeg bij de chirp komt. Dit helpt bij het geven van aanwijzingen of informatie om je verder te leiden in de zoektocht naar de cache.

Coin

Zie ‘Travel bug’.

Community Celebration Event (CCE)

Dit is een CCV event welke gebruikt wordt voor speciale bijeenkomsten (feestjes) van geocachers.

Coördinaat

Locatie bepaling d.m.v. lengte- en breedtegraad.

Discoverd (gezien)

Je kunt een travel bug of een logstempel met code loggen als discovered. Dat betekent dat je hem hebt gezien, maar niet hebt meegenomen.

Disabelen

Zie ‘Uitschakelen’.

DNF (Did Not Found)

Een afkorting die wordt gebruikt wanneer een geocacher aangeeft dat deze de cache niet gevonden heeft.

Dreuzel

Een persoon die niet aan geocachen doet maar wel in de buurt ervan is. Engelse benaming is muggle.

D/T waarde

Zie ‘Moeilijkheid en terrein waarde’.

Earthcache

Een Earthcache is een virtuele cache, er is geen logboek aanwezig op de locatie. Deze cache moet een geologisch/educatief doel hebben. Meestal log je deze cache door een foto bij je log te plaatsen en/of vragen te beantwoorden.

Eigenschappen

Door middel van icoontjes worden de eigenschappen van een cache aangegeven (bijv. fietsen, klimcache, teken).

Event

Een Event is een bijeenkomst voor geocachers georganiseerd door een geocacher. Om te mogen loggen moet je aanwezig zijn geweest en je naam in een logboek hebben gezet.

Favoriet punten

Een favoriet kun je geven aan een mooie/aparte/bijzondere geocache. Favoriete punten om uit te delen ontvang je bij elke 10 gevonden caches indien je premium lid bent.

File cachen

Wanneer er een serie caches uitkomt (vaak bij een groot event) en je eigenlijk niet hoeft te zoeken maar gewoonweg je voorganger volgt en moet wachten om een cache te kunnen loggen.

Fireneedle

Dit is een reflector die gebruikt wordt bij nachtcaches zodat je kunt zien waar je heen moet door het schijnen met een zaklantaarn.

Found

Zie ‘Gevonden’.

FTF (First To Find)

Je kunt FTF loggen wanneer je als eerste een cache hebt gevonden. Dit is een onofficiële registratie.

GC-code (geocache code)

Elke geocache heeft een unieke code welke begint met GC gevold door een combinatie van maximaal 5 cijfers en letters. De code wordt toegekend door geocaching.com.

Geoart

Een kunstwerk op de kaart, bestaande uit geocaches die met elkaar een afbeelding vormen. Deze afbeelding bestaat vaak uit verschillende soorten caches, zoals puzzelcaches of traditionals.

Geocache / Cache

Een cache is hetgeen je naar op zoek bent met Geocaching. Een cache bevat in ieder geval een logboek maar kan ook travel bugs en goodies (ruilobjecten) bevatten.

Geocacher

Een persoon die aan Geocaching doet, deze wordt ook wel cacher genoemd.

Geocaching Headquarters (HQ)

Wereldwijde organisatie van Geocaching.com met het hoofdkantoor in Seattle, Washington, VS.

Geocaching HQ Block Party

De Block Party werd georganiseerd tot 2015 door Geocaching HQ. Voor 2025 kunnen geocachers die een Mega- of Giga event organiseren een Block Party status aanvragen.

Geocaching HQ cache

Dit is een cache die in het hoofdkantoor van Geocaching ligt (Seattle, Washington VS).

Geocaching HQ Celebration

Dit is een cachesoort van Geocaching HQ welke gebruikt wordt voor speciale verjaardagen van Geocaching te vieren. Deze worden gehouden in Seattle, Washington, VS).

Geocoin

Zie ‘Travel Bug’.

Gevonden (found)

Je logt ‘gevonden’ wanneer je een cache gevonden hebt.

Ground Zero / GZ

Het nulpunt waarop de geocache zich bevind.

Giga Event Cache

Een Giga Event is een bijeenkomst voor geocachers georganiseerd door een geocacher. Hiervoor moeten minimaal 5000 deelnemers zijn. Om te mogen loggen moet je aanwezig zijn geweest en je naam in een logboek hebben gezet.

Goodie

Ruilobject hetgeen je in een geocache kunt vinden.

GPS

Een apparaat waarmee je d.m.v. coördinaten en satellietverbinding een geocache kunt vinden.

GPS Adventures Maze

Dit is een “rondtrekkend event” welke vaak aan een Mega of Giga event wordt gekoppeld. Je kunt op dit event veel leren over navigatie, GPS en Geocaching.

GPX bestand

Een GPX bestand wat informatie bevat zoals coördinaten van geocaches, waypoints, routes enz. Hiermee kun je gegevens uitwisselen tussen een GPS apparaat en software.

Grabben

Grabben is als een geocacher een TB in een cache achter laat, deze nog niet gelogd heeft maar wel al door een andere geocacher gepakt en gelogd word voordat de eerste cacher deze heeft kunnen loggen. Wanneer een log voor een trackable erg lang uit blijft kun je de keuze maken om te grabben.

Groot cache formaat

Dit is een cache met de inhoud van rond de 20 liter (grote bak/ton/kast).

Groundspeak

De organisatie achter Geocaching.com, opgericht in 2000 (zie Geocaching Headquaters).

Ground Zero (GZ)

De nabije omgeving rondom de cache waar men zoekt.

GSAK (Geocaching Swiss Army Knife)

De alles-in-één tool voor geocaching GSAK kan veel informatie m.b.t. geocaching verwerkt worden. Er zijn vele mogelijkheden om GSAK te gebruiken, gebruik hiervan is gratis.

GZ

Zie: ‘Ground Zero’.

Hitch-hiker

De Hitch-hiker (reizende geocache) bestaat sinds 2017 niet meer. Een Hitch-hiker was een reizende geocache die van geocacher naar geocacher ging en werden ook verplaatst door geocachers. Ze werden vaak gezien op events of hadden het doel om naar een event of geocache te reizen. Na het archiveren van de hitch-hikers konden deze omgezet worden om verder te gaan als trackable met een icoontje van een groene ammobox met witte vleugeltjes.

Hengelcache

Hierbij heb je een hengel met een haak nodig om deze cache te kunnen pakken.

Inventaris

Dit zijn Travel Bugs die je in je bezit hebt of die in een geocache geplaatst zijn.

Jasmer grid

Dit is een kalender grid waarin de vakken gevuld moeten worden via een challenge. Het is een van de oudste en meest populaire geocaching uitdagingen. Om de uitdaging te voltooien, moet je je Jasmer-raster vullen door caches te vinden die elke maand zijn geplaatst sinds het begin van geocaching in mei 2000.

Kindvriendelijke cache

Een cache die leuk en niet te ingewikkeld is voor jonge kinderen. Geen lange afstanden en liefst wat goodies in de cache.

Klein cache formaat

Deze cache heeft de inhoud tussen 0.1 en 1 liter (vaak een plastic bakje).

Klimcache

Deze cache kan uitsluitend gepakt worden met het gebruik van een klimuitrusting.

Kruispeilen

Het snijpunt tussen vier gegeven punten via twee kruisende diagonale lijnen.

Lab Cache

Zie ‘Adventure Lab Cache’.

Laddercache

Een hoog geplaatste cache waarbij een ladder noodzakelijk is om deze te kunnen pakken.

Lengtegraad

Lengtegraden (ook wel meridianen genoemd) zijn verticale lijnen op de wereldbol die bij elkaar komen bij de Noord- en Zuidpool. Ze liggen het verst uit elkaar bij de evenaar. De nulmeridiaan ligt op nul graden oosterlengte bij Greenwich, Engeland.

Letterbox (hybrid) cache

Een cache waarin een stempel aan verbonden is, deze moet in de cache blijven zodat de verzamelaars de stempel in hun logboek kunnen zetten.

Letterwaarde

Hierbij telt de waarde van de letter als volgt: a=1, b=2, c=3 enz.

Listing

Zie:Cache-beschrijving’.

Locationless cache

Dit is een cache zonder vaste locatie. Deze cache soort bestaat niet meer.

Loggen

Log 1: Je naam noteren in het logboek na het vinden van de geocache. Optioneel kan er een datum en tijd bijgezet worden, dit is niet verplicht.
Log 2: Op de site Geocaching.com bij de desbetreffende cache vermelden dat je de cache gevonden hebt.

Logboek / logrol

Hierin kun je je naam en datum noteren wanneer je een cache gevonden hebt.

Lost Place cache

Deze cache ligt in een verlaten gebouw.

Magneetstok

Een uitschuifbare stok welke aan het uiteinde voorzien is van een magneet.

Magnetisch noorden

Het magnetische noorden is de richting waar een kompasnaald naar wijst, bepaald door het magnetische veld van de aarde. Dit verschilt van het ware noorden, dat naar de geografische Noordpool wijst.

Mega Event

Een Mega event is een bijeenkomst voor geocachers georganiseerd door een geocacher. Hiervoor moeten minimaal 500 bezoekers zijn. Om te mogen loggen moet je aanwezig zijn geweest en je naam in een logboek hebben gezet.

Members-only cache

Een cache waarvan de beschrijving alleen zichtbaar is indien je premium lid bent.

Micro cache formaat

Dit is een cache met de inhoud van minder dan 0.1 liter (bijvoorbeeld filmkokertje of petling).

Moeilijkheid- en Terrein waarde (DT waarde)

Door middel van blauwe sterren wordt de moeilijkheid van de cache en het terrein aangegeven.

Muggle

Een persoon die niet aan geocachen doet maar wel in de buurt ervan is. Nederlandse benaming is dreuzel.

Multi cache

Een Multi cache is meestal een wandeling of fietstocht langs een aantal waypoints waar informatie te vinden is om naar een volgende waypoint te gaan.

Munitiekist

Zie ‘Ammobox’.

Mysterie cache

Een Mysterie ook wel puzzel cache genoemd wordt aangegeven d.m.v. een virtuele locatie. Voor het juiste coördinaat moet een puzzel of raadsel opgelost worden.

Nachtcache

Dit is een geocache waarvan het de bedoeling is deze ’s nachts te vinden. De way-points worden veelal met reflectoren aangegeven zodat deze duidelijk zijn als ze beschenen worden met een zaklantaarn.

Nano cache formaat

Zeer kleine cache, deze is niet groter van een vingertopje.

Needs Archived / NA (dient gearchiveerd te worden)

Dit wordt aangegeven als logsoort door middel van ‘aandacht van reviewer gevraagd’. Deze opmerking kan bij een log worden geplaatst zodat een cache-eigenaar of reviewer kan zien dat er iets aan de cache of de cachelocatie is, waardoor deze mogelijk beter gearchiveerd kan worden.

Needs Maintenance / NM (onderhoud gewenst)

Wordt aangegeven als logsoort d.m.v. “aandacht van eigenaar gevraagd”.
Deze opmerking kan bij een log geplaatst worden om aan te geven dat een cache onderhoud nodig heeft. De cache eigenaar krijgt een melding.

Nickname

Dit is de (bij)naam die je gebruikt als geocacher. Deze naam gebruik je op Geocaching.com en schrijf je in de boekjes om te loggen.

Normaal cache formaat

Dit is een cache met de inhoud van ongeveer een schoenendoos.

Schrijf notitie / Write note

Bij een cache kun je naast gevonden of niet gevonden ook een schrijfnotitie plaatsen. Dit wordt vooral gedaan bij challenge caches.

Not found / NF / Niet gevonden

Wanneer je een cache niet gevonden hebt, plaats je een Not-found log. De cache eigenaar krijgt hier een melding van zodat er indien nodig onderhoud gepleegd kan worden.

Nulpunt

De exacte locatie d.m.v. lengte- en breedtegraad waar de geocache ligt.

Offline zetten

De cache eigenaar kan een cache offline zetten omdat deze tijdelijk niet te vinden is. Meestal  wordt er dan onderhoud gepleegd.

Owner Maintenance

Zie ‘Cacheonderhoud’.

Oppikkertje

Een cache die makkelijk is om te vinden.

Peilen

Zie ‘Projecteren’.

Petling

Dit is een kunststof container in de vorm van een reageerbuisje met een schroefdop, formaat micro. Het is een half fabricaat van een PET fles waar de naam petling dus vandaan komt.

Persoonlijke cachenotitie

Op de pagina van een cache kun je in dit tekst vlak notities plaatsen die alleen zichtbaar zijn voor jouzelf.

Pocket Query 

Bij het premium lidmaatschap is het mogelijk een pocket query zoekopdracht te maken welke je dagelijks of wekelijks kunt downloaden. Je kunt de zoekopdracht filteren zodat je alleen de informatie ontvangt waarnaar je op zoek bent.

Podium plaats

Een onofficiële registratie voor het behalen van FTF, STF of TTF

POI / Point Of Interest.

Dit wordt gebruikt bij navigatie om aan te geven waar een bijzonder punt is.

Power trail

Een grote serie caches redelijk bij elkaar geplaatst. Vaak zijn dit mysterie caches die met elkaar een geoart vormen.

Premium lidmaatschap

Een betalend lid van Geocaching.com waarmee je extra mogelijkheden verkrijgt.

Prikstok

Een stok (kan uitschuifbaar zijn) welke gebruikt wordt om op de grond te tikken om te horen/voelen of er een geocache verborgen ligt.

Proefloper

Een mede cacher die op verzoek van de cache eigenaar een nog uit te brengen cache proef loopt op eventuele fouten in de beschrijving en/of locatie.

Projecteren

Projecteren of peilen is een nieuw coördinaat berekenen vanaf een bestaand coördinaat of je huidige positie met behulp van een opgegeven afstand in meters en een richting in graden. Dit proces wordt ook wel projecteren of peilen genoemd.

Project GC

Project-GC is een website gericht op het aanbieden van dynamische statistieken voor alle geocachers wereldwijd. Naast statistieken zijn er verschillende kaartgereedschappen die nuttig kunnen zijn.

Puzzel cache

Zie ‘Mysterie cache’.

Rating

Zie ‘Moeilijkheid- en Terrein waarde’.

RD coördinaten

RD-coördinaten (Rijksdriehoekscoördinaten) vormen een Nederlands coördinatensysteem dat wordt gebruikt om locaties binnen Nederland nauwkeurig aan te duiden.

Regular cache

Zie ‘Normaal cache formaat’.

Reviewer

Dit is een vrijwilliger die namens geocaching.com nieuwe caches controleert voordat ze gepubliceerd worden. Ze zorgen ervoor dat de cache voldoet aan de richtlijnen van geocaching, zoals juiste locatie, veiligheid en regels van het gebied. Zodra een cache goedgekeurd is, wordt deze zichtbaar voor de geocaching-community. Reviewers spelen een belangrijke rol bij het handhaven van de kwaliteit en integriteit van het spel.

Rippen

Het stelen of kapot maken van een cache door anderen.

ROT13

Methode om tekst te versleutelen via heen en weer opschuiving van 13 letters. Bijv. A->N en Q->D. Geocaching.com gebruikt deze methode altijd om de hint te versleutelen.
Volledige codering: (boven wordt onder en onder wordt boven)
A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M|
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z|

Signal

Signal the Frog is de officiële mascotte van Geocaching.com.

Souvenir

Souvenirs zijn virtuele plaatjes die je bijvoorbeeld kunt verdienen door een bepaalde opdracht uit te voeren of een land te bezoeken.

Spoiler

Informatie verstrekken van een geocache of geocache locatie. Dit is veelal in de vorm van foto’s of tekst.

Stafkaart

Gedetailleerde topografische kaart welke nauwkeurige informatie geeft over het landschap, zoals hoogtes, wegen, waterlopen, bossen en bebouwing d.m.v. contourlijnen en symbolen.

Stapeltellen

Stapeltellen is een eenvoudige maar veelgebruikte methode bij puzzelcaches om met cijfers te werken. Het zorgt ervoor dat je van lange getallen een enkel cijfer kunt maken, wat kan helpen bij het oplossen van puzzels of het decoderen van aanwijzingen.

Stash

Ander woord voor cache.

Stash area

Gebied rondom de cache waar men zoekt naar de cache.

STF (Second To Find)

Je kunt STF loggen wanneer je als tweede een cache hebt gevonden. Dit is een onofficiële registratie.

SWAG (Stuf We All Get)

Ruilobjecten die door geocachers in caches worden achtergelaten.

TB

Zie ‘Travel Bug’.

TB drop

Het achterlaten van een Travel Bug in een cache.

TB hotel 

Cache die alleen Travel Bugs bevat en een logboek. Bedoeling is het ruilen van Travel Bugs.

TB race

Wedstrijd tussen een aantal Travel Bugs waarbij binnen een bepaalde periode de langste afstand moet worden afgelegd.

TFTC (Nederlands = BVDC)

Thanks for the cache

Tools

Zie ‘Cache tools’.

Topografische kaart:

Zie ‘Stafkaart’.

Trackable

Zie: ‘Travel Bug’.

Trackingcode

Elke trackable heeft een unieke code. Deze code is nodig om de trackable te kunnen loggen.

Tradi

Een afkorting voor een traditional cache.

Traditional cache

Een traditional cache ligt op het coördinaat hetgeen op de cachepagina staat vermeld.

Travel Bug / TB

Een Travel Bug afgekort TB is een uniek genummerd voorwerp (TB’s of coins) welke door geocachers van cache naar cache (of van persoon naar persoon) verplaatst wordt. De route van de trackable is via de code op de site van Geocaching.com is te volgen.

TTF (Third To Find)

Je kunt TTF loggen wanneer je als derde een cache hebt gevonden. Dit is een onofficiële registratie.

Uitschakelen (disabelen)

Een notitie plaatsen dat een geocache tijdelijk niet aanwezig is.

UTM-coördinaten

UTM-coördinaten (Universal Transverse Mercator) is een wereldwijd coördinatensysteem dat de aarde opdeelt in verschillende zones om locaties nauwkeurig vast te leggen.

Virtuele cache

Een Virtuele cache is geen fysieke cache aanwezig. Meestal wordt in de beschrijving gevraagd een foto te maken van de locatie en deze bij je log te plaatsen.

Volgen (volglijst)

Een lijst die geocacher gebruiken om notificaties te ontvangen over bepaalde geocaches en/of trackables. Je ontvangt dan een mail met een kopie van elke geposte log.

Voortuincache

Een geocache die dichtbij een woning is geplaatst (voor-/achtertuin, schutting, poortje).

WAAS (Wide Area Augmentation System)

Het WAAS systeem is een satelliet gebaseerd en ontworpen om de nauwkeurigheid, integriteit en beschikbaarheid van GPS-signalen te verbeteren.

Ware noorden

Het ware noorden is de richting naar de geografische Noordpool, de exacte locatie van de noordpool op aarde. Dit is anders dan het magnetische noorden, waar een kompasnaald naar wijst. Lees HIER meer over onderaan dit artikel

Watchlist

Zie ‘Volglijst’.

Waypoint / WP

In geocaching verwijst een waypoint naar een specifieke locatie die belangrijk is voor een cache. Waypoints zijn coördinaten die geocachers helpen navigeren naar punten die een rol spelen bij het vinden van de cache. Ze worden vaak gebruikt bij multi- en puzzelcaches.

Webcam cache

Een Webcam cache is een virtuele cache, er is geen logboek aanwezig. Er wordt gebruik gemaakt van een webcam om deze cache te mogen loggen door een screenshot te maken.

WGS84

WGS84 is een wereldwijd coördinaten systeem voor plaatsbepaling dat gebruikt wordt door GPS satellieten. Het systeem werkt met lengte- en breedtegraden. WGS staat voor “World Geodetic System” en 84 voor het jaar 1984 waarin deze standaard is gedefinieerd.

Wherigo cache

Een Wherigo cache is een cache waarbij een smartphone nodig is waarop de Wherigo app is geïnstalleerd. Je gaat van zone naar zone om bij de fysieke cache uit te komen. Dit is te vergelijken met een Labcache.

Will attend

Zie ‘Zal aanwezig zijn’.

Wooden coin / Woodie

Dit is klein houten schijfje waarop de naam, logo of andere gewenste afbeelding van een geocacher wordt gegraveerd. Hierdoor is de wooden coins voor veel geocachers verzamel object geworden. Lees ook het artikel Wooden Geocoins voor nog meer uitleg.

Woordwaarde

Hiermee bereken je het totaal van alle letterwaardes van een woord. Hiervoor wordt de plaats in het alfabet gebruikt, a=1, b=2, C=3 enz. Let op: bij woordwaarde niet stapeltellen tot één cijfer.

WP

Afkorting voor waypoint.

Write Note

Zie ‘Schrijf notitie’.

Zal aanwezig zijn (Will attend)

Logmogelijkheid op internet om aan te geven dat men een event wil gaan bezoeken.

Wij hebben deze Geocaching begrippenlijst zo compleet mogelijk gemaakt. Indien je nog een toevoeging hebt die in deze lijst ontbreekt stuur ons dan een mailtje, wellicht kunnen wij jouw suggestie aan de lijst toevoegen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: