Wooden geocoins

Wat zijn wooden geocoins?

In een cache kun je trackables vinden, waar wij het artikel “Wat is een trackable en wat doe je ermee?” over hebben geschreven. Maar wat zijn wooden geocoins dan? Naast de trackable kun je ook een wooden geocoin, ook wel woodie genoemd, in een cache vinden. In dit artikel vertellen wij het één en ander over de wooden geocoins.

Wooden coins
geocoins
stenen

Hoe het allemaal begon

De eerste wooden geocoin is in 2005 ontworpen en gemaakt door Poník en JPageo van Czech Wood Geocoin (CWG) in Tsjechië. Ze wilden iets maken wat een geocacher persoonlijk identificeert.

Het moest van een natuurlijk materiaal zijn gemaakt zijn, duurzaam, mooi en zeker niet te duur. Uiteindelijk kwamen ze uit op de wooden geocoin waarvan een serie van 10 stuks gemaakt werd. Na vier jaar bleek dat het idee enorm goed is aangeslagen en waren er al meer dan 1250 ontwerpen gemaakt.

CWG logo

De wooden geocoin (munt) is een houten schijfje met een voorgeschreven diameter van 35 mm en 7 mm dik. Aan beiden zijden staat een laser gegraveerde afbeelding. In het begin was de enige geaccepteerde houtsoort dennenhout maar sinds 2012 zijn er geen regels meer voor gebruikte houtsoorten.

Uiterlijk

Op de voorkant van een wooden geocoin staat meestal de naam van de geocacher of die van een cache, een event enz. Verder staat er een afbeelding gegraveerd naar keuze van de opdrachtgever. Op de achterzijde van een coin staat standaard het Geocaching logo en het land van herkomst en daarbij het fabricagejaar van de coin. Tegen een meerprijs kun je op de achterkant een eigen ontwerp laten graveren. Verder is mogelijk een trackable nummer op je woodie te zetten zodat deze gediscoverd kan worden.

Wooden geocoins in Nederland

De wooden geocoin is in 2010 door GcProducts (voorheen GxProxy) in Nederland geïntroduceerd. Zelf hebben wij inmiddels regelmatig wooden geocoins bij GcProducts besteld en zijn altijd zeer tevreden over de mooie kwaliteit van de coin maar ook met de hulp van Evelien Andriessen bij het meedenken en ontwerpen van de door ons gewenste coin. Onderstaand een foto en filmpje welke Evelien heeft gemaakt van de productie van onze laatste woodie met het logo van onze site.

GCProducts
Laseren wooden geocoins
Het productie (Laser) proces van de Wooden Geocoins

Registratie nieuwe wooden geocoin

Wanneer je een nieuwe wooden geocoin hebt laten maken kun je deze registreren op het platform CWG met een foto van je woodie erbij. Je moet hiervoor wel eerst een account aanmaken. Als iemand jouw coin in bezit heeft kan diegene dat op de site aangeven en op die manier kun je zien welke geocachers jouw woodie in bezit hebben

Database CWG wooden geocoins

Met de zoekfunctie op de site kun je snel en gemakkelijk de woodie zoeken die jij in handen hebt gekregen. Je voert de naam van degene die de woodie heeft uitgebracht in en je krijgt een overzicht te zien. Per land staat overzichtelijk welke woodies er ooit zijn uitgebracht. Op deze manier kun je daar je eigen verzamelde coins overzichtelijk en gemakkelijk bijhouden.

Database CWG wooden geocoins

Vinden, krijgen of ruilen

Wanneer je in een geocache een wooden geocoin vindt of er één op een event krijgt dan mag je deze houden. De wooden geocoin is inmiddels echt een verzamel item onder geocachers geworden. Op een geocache event worden de coins vaak uitgedeeld en/of geruild. Er worden zelfs events georganiseerd om wooden geocoins te ruilen. Geocachers komen dan met handige opbergdozen naar een event om onderling de coins te ruilen. Op Facebook zijn er diverse ruilgroepen en worden de coins per post aan elkaar verzonden. De laatste tijd zie je ook steeds vaker caches waar een soort van ”woodie ruilstation” van gemaakt is. Hieronder een foto van de ruilbox van team Brinni4 die zij gebruiken op events.

Verzamelbak
verzameldoos wooden geocoins
coins
woodies

Bewaren van verzamelde wooden geocoins

Wijzelf zijn niet extreme verzamelaars van wooden geocoins maar vinden ze wel heel leuk. Versturen per post doen wij niet maar uitdelen of ruilen op een event doen wij wel en natuurlijk laten wij ze achter in een cache wat wij eigenlijk het meest leuke vinden. De door ons verkregen coins worden eerst op de site van CWG geregistreerd en daarna in een glazen pot gedaan. Dat is onze manier van bewaren.

Er zijn echter nog veel meer manieren om de coins te bewaren namelijk mappen met frames, speciaal gemaakte lijstjes voor wooden geocoins en ook worden de lijsten van Ikea veel gebruikt. Op onderstaande foto Lianne van team Brinni4 met een deel van hun verzameling in mooie lijsten. Zij hebben inmiddels al bijna 9500 verschillende woodies en zijn dus echte verzamelaas van woodies. Team Brinni4 heeft een Instagram account en Facebook pagina waar regelmatig een nieuwe post staat over hun geocache avonturen en natuurlijk over woodies!

Verzameling woodies

Eind van het jaar zijn er advent series van woodies te verkrijgen. Je kunt dan tijdens de advent elke dag een doosje open maken voor een woodie met kerstafbeelding. Dit jaar hebben wij ook zo’n woodie advent pakket gekocht en hebben daar zelf een houten kerstboom voor gemaakt.

Woodies wooden geocoins
kerstboom

Wie weet vinden of hebben jullie al een woodie van ons als team AnJoKi of van onze site Geocaching info gevonden. Als dat nog niet zo is, wij laten regelmatig woodies achter in caches zodat jullie ze kunnen vinden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: